-
جمعه, ۱ مرداد ۱۴۰۰، ۰۲:۴۸ ب.ظ
-
۲۷
حدیث ثقلین
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله مکرّر در مکان ها و زمان های مختلف با بیان گوناگون، حدیث ثقلین را مطرح نمودند یکی از مهم ترین آن ها در سفر حج و در روز عید قربان و هم چنین روز عید غدیر سال دهم هجرت یعنی سالِ حجة البلاغ است و بسیارى از اصحاب آن را نقل کردهاند.
این حدیث شریف به اندازهای راوی و سند دارد که به هیچ وجه قابل انکار نیست! همه مسلمین این حدیث را نقل کردهاند.
از جمله پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله در"مسجد خیف" در ضمن خطبهاى حدیث ثقلین را مطرح فرمودند. همچنین در مِنا نیز این حدیث توسط آن حضرت تکرار شده است.
در یک سند متن حدیث این گونه است:
یا أیّها النّاسُ إِنِّی تارِکٌ فیکُمُ الثَّقَلَینِ، ما إِن تَمَسَّکتُم بِهِما لَن تَضِلُّوا أبداً؛ کِتابَ اللّهِ وعِترَتی أهلَ بَیتی؛ فَإِنَّهُما لَن یَفتَرِقا حَتَّى یَرِدا عَلَیَّ الحَوض (فَلا تُقَدِّموهما فَتهلکُوا)؛ اى مردم من از بین شما خواهم رفت و براى شما دو گوهر گرانبها باقى خواهم گذاشت که اگر به آن دو چنگ بزنید و آن ها را رها نکنید، هرگز گمراه نخواهید شد، یکى قرآن و دیگری عترت من، یعنی اهلبیت من است. بدانید که آن دو، تا قیامت از هم جدا نخواهند شد تا در کنار حوض کوثر مرا ملاقات کنند (پس بر آنها سبقت نگیرید که هلاک خواهید شد ).
نکات حدیث ثقلین
1. همانگونه که تبعیت از قرآن واجب است، تمسّک به اهلبیت علیهم السلام و تبعیت از آن بزرگواران واجب است.
2. شعار «حَسْبُنا کتابُ اللّه» خلاف سخن پیامبر صلی الله علیه و آله و سبب گمراهى مىشود، چون که قرآن بدون اهلبیت علیهم السلام ؛ قرآن منهاى قرآن است.
3. جدا شدن از اهلبیت علیهم السلام همان جدا شدن از قرآن و موجب ضلالت است، حتى اگر یک لحظه باشد، و تمسّک به آنها موجب هدایت است.
4. تا زمانى که قرآن میان مردم هست، امام معصوم نیز در بین مردم هست. پس اینک حدیث ثقلین دلالتِ روشنی بر وجود و حضور امام زمان عج در عصر حاضر دارد.
5. همانگونه که قرآن از خطا و اشتباه و باطل مصون است و باید کاملاً از او تبعیّت کرد، اهلبیت علیهم السلام هم معصوماند و باید کاملاً از آنها تبعیّت کرد.
6.حدیث ثقلین دلالت بر اعلمیّت و افضلیّت اهلبیت علیهم السلام نسبت به دیگران دارد.... و صدها نکته دیگر.